Pages

Thursday, October 18, 2012

Tentang bekal anak

Assalamulaikum selamat hari Khamis, siapa puasa hari ini Alhamdulillah..moga puasa kita diberkati Allah sehingga masuk waktu maghrib. Satu perkara nak share hari ini,

'Kalau orang buat jahat kat kita, balas dengan doakan dia semoga ALLAH elokkan perangainya'

Ok, berbalik pada tajuk. Semalam my Kaklong ada post status kat FB dia..bunyik lebih kurang ginilah.



Hmm...macamana nak atasi ye.
Kalau kat sekolah ni pun sama.Padahal dah makan kat dewan makan, dikacaunya jugak bekal kawan dia. Yang saya mampu buat cuma nasihatkanlah, tak baik buat macam tu..itu ibu dia bawakkan untuk dia.Kalau nak rasa pun sikit je boleh.

Sama jugak macam pinjam pensil warna. Saya pesan kalau tak bagi pinjam jangan marah-marah tapi cakap elok-elok. 'Maaf, saya tak boleh bagi pinjam'. Kalau dikata kedekut, ucap Alhamdulillah dan nampaknya setakat ni memang diorang buat.

Tapi bab bekal ni memang tak tahu penyelesaiannya macamana. Dah kalau beli makanan kat kantin pun dimintak makan jugak macamana tu?

P/S: Sabar itu besar ganjarannya. Sabar banyak-banyak tau Noi..

10 comments:

Sharifah Nadzarah said...

hehe..sronok baca pasal topik ni..
btul tu..anak sy pun..cuma stakat ni xleh ramai yg numpang..tapi sy tak pasti plak dia ada mntak tak kat kwn2 dia..lupe lak nak tanya..hehe..
apapun sabar jelah..budak2..

norinaomar said...

SN:Tulah kan..taktahu solution macamana

THE LEKAT LEKIT STORY said...

benda tu sebenarnya kena di asuh dr rumah dulu baru boleh melekat & di pegang smpai bila2. Masa kecik2 mak kita akan pesan.. jgn makan makanan org.. jgn minta org punya.. jgn makan kt rumah orang.. sy dulu pn melekat dgn pesan tu.. smpai la besar dulu kdg2 smpai umah kwn baik sendiri yg rapat dr kecik.. dh biasa dgn fmly dia pn still segan nk makan apa2 klau org pelawa..

norinaomar said...

Cik lekit: betul tu, tapi kalau member melantak bekal kita tak ingat punya pulak.Halalkan dan redho ajelah

missSenget said...

aduhaii..

kalau sikit2 je, masih boleh jugak nk bwkkan bekal lebih2 sikit..

tp kalo dah lebih sudu dr kuah, takut kite plak hilang ikhlas..

norinaomar said...

Definitely true shila!

Sufi Al-Arshadiy said...

Kazen sy pun penah kena agk teruk jgk. Ank dia smpai kena pukul lagi kalau x bawak menu yg kwn dia nak. Bru dajah 1 dh pandai pukul2 kawan,pompuan plk tu..Last kazen sy ikutkan je la...hurm... Urm,rs nya parents kot yg kena didik dr rumah. Ank sendiri kan,takkan bab2 adab ni pun nak serah kt cikgu sekolah jgk..huhu...

norinaomar said...

Sufi: Isykk..mak ai!!!
sampai macam tu sekali..Parents ni kalau dah terlalu busy kerja pun, bekalkan biskut meri ke, jajan apollo ke pun dah ok sangatlah kan.Ni sampai memukul anak orang dah melampau lah tu

mizzura said...

huh ni boleh jugak nak cerita pengalaman sendiri ni sebab kecik2 memang kaki bw bekal baik sek. agama or sek kebangsaan..

biasa mama bekalkan nasi goreng..so time rehat..selalu nye folo jer bebudak ni ke kantin, so bila kat kanting, kawan2 mostly belila makanan korang sendiri kan..zura makan bekal je..nak rasa sikit..takpe, sebab boleh rasa food diorang juga..so why dont, cadangkan kat anak buah, pesan member dia..suruh bawak bekal jugak baru bole makan sama, else, anak buah noi tu cari la member makan lain..takpun time rehat, makan ngan cikgu ke..kat bilik guru ke..haha..

satu lagi yang paling geli ialah share botol air..memang zura rajin bawa botol air..senang citer, mmg duit belanja tu utk simpanla..lagi2 kalo ada target mcm rombongan sek. mmg jimat habis sggp bw bekal..so balik pada cerita air..kawan pompuan kadang suka share..which is GELI...lagi2 pas sukan pon nak minta air..tak bagi kesian plak..satu cara (rasanya ramai praktis kot)..minum dulu kasi puas..belen tu cakap..ko nak abis-abiskan lah..at least kita dah puas minum...maybe cara ni, anak buah noi boleh practise..macam kata korang kalo nak bagi aku makan dulu..nanti aku bagi sikit..

oke, about pencil color..zmn darjah satu, zura takla kemaruk sangat nak luna 36, luna 24 tuh.. 12 jenis color pun dah cukup..tapi ntah kasih sayang abah kot nak anak dia senang, dibelikannya luna 36 la, kadang 24 la...yg mana sangat memberi attraction bebudak lain nak pinjam...kadang abah cek plak, asal kolor kelabu cepat pendek, rupanya kawan pinjam asah banyak kali dah abah marah..last2 cakap ngan kawan, aku bukan tak nak bagi tapi bapa aku marah aku bagi orang pinjam..sebab ni bapa aku beli bukan aku..ko tak kesian ke tengok aku kena marah? terus merajuk minah tu...lantak arrr..haha..janji tak kena marah ngan abah..

noi....ni dah bole buat entry kot..kahkahkah...

norinaomar said...

Zura: This is a great great idea!!! Boleh disuarakan kepada kakak ni.

Thanks zura..sangat2 berterimakasih

GOOD MORNING TEACHER!

 

(c)2009 GOOD MORNING TEACHER!. Based in Wordpress by wpthemesfree Created by Templates for Blogger