Pages

Friday, August 10, 2012

Tips menjadikan hari raya anda lebih meriah-secara duniawi

Hai, selamat Hari Jumaat..Sedihnya tinggal berapa hari je Ramadhan, tapi pada masa yang sama teruja nak raya. Tipulah kalau korang kata taknak raya..

Ok, di sini cik Norinoi nak kongsi sikit apa yang kami amalkan setiap kali hari raya..sebenarnya dah 3 kali rasanya buat dan ternyata semua orang seronok dan beri kerjasama.

Apadia?

CABUTAN BERTUAH

Haa..kau fikir majlis kenduri kahwin je ada cabutan bertuah..Raya pun ada tau.

Tapi kami buat sesama keluarga saja (makcik dan pakcik). Keluarga kami kalau hari raya pertama kumpul di rumah Paktam..semua makcik dan pakcik, anak buah, sepupu serta anak kepada sepupu memang berkumpul, kami baca tahlil, doa, marhaban (wajib bagi orang Johor) dan barulah sesi cabutan bertuah. Metodologinya:

1)Saya dan adik-adik jadi AJK pelaksana-tukang buat nombor, kumpulkan hadiah, tepek nombor kat hadiah,tukang beri nombor

2)Satu keluarga akan sumbangkan satu hadiah, tapi lebih banyak lagi bagus. Tahun lepas 5 hadiah untuk 1 keluarga.

3) Semua orang akan dapat nombor, tak kira tua, muda, baby pun dapat. Baby dalam perut je tak dapat.

4) Yang dapat hadiah tu kira ikut nasib masing-masinglah..Ada satu family tu (Family Makcik Yati) semua dapat..jeles je kitorang.

5)Hadiah tu sukahati nak bubuh apa..ada yang bagi asam jawa dengan garam..Dah macam Ahmad Albab daaa...

So , korang tak nak mulakan ke tahun ni? Diyakini seronok 100 peratus!!


Kami menang besarrr!!

Hadiah yang ditawarkan-ni belum banyak lagi

Tak kira si kecik

Si kecik yang lain juga dapat

Apa macam? Tertarik? Cubalah..

p/s: Hadiah apa nak bagi tahun ni..jenguk kedai pun belum.






13 comments:

missSenget said...

memang lain dari lain..

meriah betul...

norinaomar said...

shila:ko taknak try ke?best tau

Aujinz said...

woo.. bagus gak idea nie.. kena praktikkan nie.. koh koh koh..

norinaomar said...

Aujinz:Saja -saja buat untuk suka-suka

merahitujambu said...

bestnya ada cabutan betuah

norinaomar said...

MIJ:Setahun sekali je

foziana said...

Menarikny noi..teringat zaman kite tkar2 hdiah dlu.

norinaomar said...

pogy:ni nak kata tukar hadiah tak jugak tapi more kepada lucky draw...taknak tiru ke?

THE LEKAT LEKIT STORY said...

wah best nya family cikgu Noi.. kalau nak plan buat semua ni kena kumpul awal2.. ni plg awal pn dpt balik sejak kawen malam raya. so, how??

norinaomar said...

Insya Allah boleh punya kalau semua sepakat
Never try never know..

Selamat Hari Raya cik lekit

puteri jalanan a.k.a annur said...

sy bloglist blog awak ek..jgn marah tau...hehe

salam perkenalan..:)

◕ Kawaii D Y S H A ◕ said...

syoknya dia...

mizzura said...

coooollll...haha

GOOD MORNING TEACHER!

 

(c)2009 GOOD MORNING TEACHER!. Based in Wordpress by wpthemesfree Created by Templates for Blogger