Pages

Wednesday, August 3, 2011

Tips bulan puasa - Bawa tupperware ke bazar ramadhan

Tahun ni,masuk tahun ketiga saya tak berpeluang untuk membeli-belah di bazar ramadhan kerana di perkampungan ini tidak wujud bazar ramadhan itu.Jimat duit poket sebab kami masak tiap hari.

Kepada pengunjung tegar bazar ramadhan seluruh Malaysia,saya ingin menyeru kepada semua... mari kita mengamalkan sikap sayangkan alam sekitar dengan membawa tupperware kosong ke bazar ramadhan (beli nasik lemak ayam berempah,bubuhla dalam tupperware itu)..kurangkan penggunaan styrofoam!


pic from google

pic from http://sibuknakblog.blogspot.com

Sanggup?

Mulakanlah hari ini!


p/s:Rasa terpanggil setelah membaca blog http://sibuknakblog.blogspot.com.

25 comments:

mizzura said...

ehehe...bukan tak sanggup..terlupa jer...hehhe..salam ramadan cikgu!

Cik Am said...

wow...idea yg bagus... :-)

norinaomar said...

zura:mulakanlah benda baik selow seloww...lama betul cik zura tak hapdet belog kaaannn??

norinaomar said...

cik am:sampai-sampaikanlah,saya pun memanjangkan idea dari kawan-kawan..

Cik Am said...

cik norinaomar: mintak izin nak tampal kat blog saya ek...

norinaomar said...

cik am:silakan,yang baik kita tebar-tebarkan..oops.sebar-sebarkan..kredit to http://sibuknakblog.blogspot.com jugak

THE LEKAT LEKIT STORY said...

bawak mangkuk tingkat lagi senang. hari ni baru ada peluang jenjalan kat bazar. Tu pun sbb adik ajak.. tp mcm biasa takde la ikut nafsu membeli sebab sy tahu sy jenis x makan byk jenis juadah. nak2 lg tgh pregnant ni x blh makan byk sgt perut cpt rasa tegang

Anonymous said...

bawak daun pisang je pun boleh..mesra alam

Irshadim said...

cayalah!

norinaomar said...

haah la cik lekit,bawak mangkuk tingkat boleh buh macam-macam..good idea!

norinaomar said...

anon:tak tercicir ke?

norinaomar said...

irshadim:thanks to u too..

LyDiA said...

mak nini selalu buat =p bukan mase bulan pose je. bli nasik lemak pagi2 pon. org lain tgk semacam je ^^

huwaaa nak makan nasik lemak ayam berempah!!!

norinaomar said...

wah..bagusnya mak nini!nak amalkan lah sentiasa.

jangan sedih ya bu nini..tak lama je kat bangkok tu kan?

rara pinkmafia said...

bagus gak idea ni,kalau bwk tuooerware mesti makcik tu bg lebih kan.hehehe

norinaomar said...

rara:kalau dapat lebih tu kira rezekilah kan..
takkan dia nak marah kalau kita bwk tupperware

mizzura said...

tuler pasall..busy2 gitu..kikiki..kadan update takat cukup syarat tapi tak dan nak bw... :-)

Anonymous said...

good!

missSenget said...

kalau beli mknn byk2, kene bwk byk2 tupperware?

yuyuy ekyn said...

idea yg bernas.kne syg yg bumi yg hmpir nk mati ni.

norinaomar said...

miss senget:takat beli kuih karipap seketoi dua tu takpelah kalo masuk plastik.Senang bawak mangkuk tingkat,nampak macam senang je cakap tapi kalau kita tak mulakan,who knows.Saya pun nak cuba mulakan..belum ada kesempatan ke PARAM lagik.

norinaomar said...

y.E:betul!!!

Effa Akmal said...

noi,

lepas nie saye ingat nak bawak besen jelah g bazar ramadhan. lagi senang nak letak sume barang rasenye. hahhaha

Liza Razak said...

memang terbaik idea ni.tp x pernah cuba lagi.skrg pegi tesco,saya memang bwk recycle bag sendiri.mls nk simpan plastik byk2

norinaomar said...

effa:nak meniaga ke bawak besen?hahaha

liza:part bawak recycle bag tu saya amalkan jugak =)

GOOD MORNING TEACHER!

 

(c)2009 GOOD MORNING TEACHER!. Based in Wordpress by wpthemesfree Created by Templates for Blogger