Pages

Monday, March 7, 2011

Letih menghadap budak ni..

Year 1 tahun ni KSSR,kurikulum baru
menekankan pada reading skill (kemahiran membaca)
matlamat asalnya ialah ajar budak membaca guna phonic system..
mula2 memang ok,nyatalah budak menghafal bukan understand and relate,they just memorizing
then,when it comes to a word e.g sat,tap.pan,man..no more phonics..say goodbye to phonics system
lantaklah nak kata apa,nak kena marah dengan siapa2 ke..saya tetap ajar mereka cara saya..eja dan sebut (spell and say)
itu pun tak ingat2 juga..belum masuk dalam sentence lagi..
hanya 4 out of 8 sahaja yang betul-betul dapat baca semua dengan lancar..
letih sebab saya asyik menghadap perkataan ni dari bulan januari
macam-macam cara dah guna,power point slides,recorded voice,pictures cards,word cards,repetition,semua sudah
refer dengan cikgu pemulihan pun sudah
ingatkan kalo budak cuma 8 orang tak serabut kepala
rupanya silap
am i too high expectation?
Or the kids' problem?
Or it was my fault?
Still don't have the answer..
Dah masuk Mac,memanglah parents takkan peduli
anak aku reti baca ke tak,mereka tak peduli
tapi saya peduli..saya taknak mereka menyusahkan orang lain
Bila dah masuk Year 2,kalau guru lain yang mengajar mereka "eh,kenapa dah Year 2 taktahu baca lagi?Cikgu mana yang ajar kamu?"
Ohh..taknak ajar Year 1...=(

4 comments:

fRaMe+LenSeS said...

comelnya.. diari sorang cekgu.. ;)
kagum plak membaca.. hihi.. comel

Nadh lawat dari blog Enchik Ady.
salam kenai2..
Assalamualaikum..

norinaomar said...

sebenarnya saya jarang nak meluahkan rungutan kalo pasal mengajar kat blog ni..tapi harini dah geram sangat..

btw..thanks nadh..nanti saya tinggalkan jejak kat umah awak pulak eh

harl_yna said...

eh noi..sekolah ko kena x program native speaker??utk train cikgu2 english..?

norinaomar said...

takde pun lina..aku skolah pedalaman,kalau akan datang taktahula

GOOD MORNING TEACHER!

 

(c)2009 GOOD MORNING TEACHER!. Based in Wordpress by wpthemesfree Created by Templates for Blogger