Pages

Wednesday, January 26, 2011

Pening betul dengan KSSR


Honestly said,saya tak berapa enjoy nak ngajar English Year 1 tahun ni gara-gara KSSR yang super duper bombastik tu!
Adakah saya yang tak pandai nak mengajar atau saya yang tak faham-faham ataupun saya je yang bermasalah ini padahal guru-guru lain semuanya seronok mengajar Tahun 1 tahun ni.
Saya sendiri tak faham apa yang nak dicapai dalam setiap unit,tiap malam dok mimpi P-a-t ,t-a-p, s-a-t,aduuuuuuuuu....(cikgu English Year 1 je yang faham apa yang saya merepek ni)
Saya mungkin rasa ok lagi sebab student saya cuma 8 orang,tapi bagaimana pula dengan rakan-rakan kat luar sana yang mengajar 30+ darab dengan 4 kelas?Woohoooo!!
Pengisian memang sangat minimum,tak ada kepuasan nak mengajar dan saya rasa nak komplen je pasal KSSR ni tapi pada siapa?
Merungut memang sesuatu yang tak bagus...tapi itulah hakikatnya..
Hmm...Ya Allah bagi aku kekuatan,AMIN..

7 comments:

yusri said...

ye ke noi?...aku tak tau la tak ajar tahun 1 ...da tak ajar bi gak..hehehe

norinaomar said...

tu la..ko cuba tny cekgu skolah ko yang ngaja BI y1,dia ada masalah bosan ngaja macam aku tak ..atau aku saja yang berhalusinasi

Anonymous said...

betulla noi... aku pun rasa perkara apa yg ko rasa.. aku smpi dpt migrain...dhla ngajar english year1 yg ramainya 40 org.. aku jugakla guru kelas....sampai aku rasakan thp mls nk ngajar.. tu blum citer psl lessonplan, checklist yg kena buat setiap hr, pentaksiran, macam2 lagi....kssr ni makin merumitkan guru2 aku rasa...

norinaomar said...

setuju!!!kepada siapakah mahu mengadu pasal situasi ini..huhuuuu

norinaomar said...

setuju!!!kepada siapakah mahu mengadu pasal situasi ini..huhuuuu

Anonymous said...

You guys should meet my wife. She has been teaching year 1 for the past 17 years. She said KSSR English is good for her pupils. Phonics is nothing new to her. SO stop complaining and find a solution. Learn if you must but don't blame something that was planned thoroughly for years before inplementation.

norinaomar said...

thanks anonymous,for pupils in town areas should have no problem with it.But it's not easy to teach phonics to 'pedalaman' pupils who have least experience with it.Yes, I am complaining because it's not as easy to implement as planning.

GOOD MORNING TEACHER!

 

(c)2009 GOOD MORNING TEACHER!. Based in Wordpress by wpthemesfree Created by Templates for Blogger