Pages

Wednesday, May 5, 2010

Reward..is it necessary?

Perlukah beri reward pada student?Dalam bentuk yang macam mana?Kalau stakat puji je tak cukup ke?

Saya memang suka bagi reward tapi tak selalu sebab taknak manjakan budak-budak ni.Dan rewardnye macam2 jenis pula tu.Kalau masa praktikum dulu mak aii,kije beli jajan ngan pensil ngan eraser,ruler lah semata2 nak bagi budak behave masa kelas saya..Tak sangka sekarang saya masih ada perasaan nak beri reward dalam kelas..

Nak dijadikan cerita tadi masa English Year 1 saya ajar tajuk 'My Family'..so my lil monsters tu kene lah tau baca words 'father''mother'brother' and 'sister'..Nampak senang tapi untuk diorang yang takde pendedahan ni sangatlah susah nak ajar sebut dan kenal perkataan tu.Eja father disebut mother..ada la 5 orang ni tak dapat2 nak baca sedangkan yang lain dah lepas..punyalah seksa nak bagi diorang boleh baca,saya cakap "Kalau boleh baca, Teacher bagi seringgit",apa lagi saya pun ambil 5 keping duit seringgit then kipas-kipas depan mata diorang.Apa lagi,terbelalak lah mata masing-masing trus bersemangat nak baca n finally ada sorang boleh baca tapi esok saya nak test lagi..maklumlah memory budak2 ni short span..

Huhuu..patutke bagi reward duit?macam tak kena je..

3 comments:

~lina talib~ said...

bagi buku lebih baik.. :)

norinaomar said...

tu lah lina last year rajin beli buku tulis sebab diorang ni selalu habis buku tulis tapi Ticernya terlalu rajin nak pegi kedai..thanks sebab remind..haruss beli!

Anonymous said...

salam, perbanyakkan pujian, klau nk bg hadiah pun jgn dlm bentuk $, btter pensil, buku ke dll.Budak suka di puji dan klau kt bgi pujian dlm bentuk senyuman atau ckp dgn lemah lembut pun diorg dh suka dh.kompom esok muka yg sm jg xdpt..coz sj nk tarik perhatian kt..hehe

GOOD MORNING TEACHER!

 

(c)2009 GOOD MORNING TEACHER!. Based in Wordpress by wpthemesfree Created by Templates for Blogger