Pages

Friday, March 26, 2010

TIPS BERCUTI

1. Expect the unexpected expenses
-Maksudnya kat sini dari segi kewangan, biaselah bercuti ni banyak expenses yang kita tak sangka.So,jangan sekali-kali pegi bercuti dengan duit blanje yang cukup-cukup je,at least prepare dalam 2-3 ratus untuk unexpected situation ituu.

-Apa yang saya buat ialah saya tanya diri sendiri nak bercuti untuk bercuti atau nak bercuti untuk shopping,then saya tanya kawan2 yang dah pegi tempat tu brape banyak dia dah spend.Lagi satu,let say saya bajet RM 600 untuk ke Pulau Tioman,so saya masukkan duit RM600 tu dalam sampul angpau dan guna duit dalam tu je,balance duit pon masuk dalam situ.Memang berkesan!

2. Survey hotel dan jangan sombong nak bertanya
-Survey hotel yang betul-betul berbaloi.Kan kita ramai rakan taulan apa salahnya kita tanya diorang kan?Biasenya suggestion mouth to mouth ni sangat worth it..berbaloi-baloi..Tak payahla nak yang 5 star,sebab kita bercuti bukan nak dok dalam bilik sepanjang hari,orang yang g honeymoon pon tak mcm tu..huhuuu yeke?

3. Plan your vacation
-MESTI plan percutian anda!Kalau 4 hari 3 mlm punya trip,plan roughly hari 1 nak pegi mana,hari 2 nak buat apa...etc...kalo tak plan ,masa banyak terbuang,sangat merugikan.Cara nak plan?tanya orang yang dah pernah pegi tempat tu or rajin2lah surf internet or blogwalking..tak salah and it works!

-Tips saya,malam sebelum hari esoknya discuss ngan geng kita apa aktiviti yang nak dibuat untuk hari berikutnya.Discuss tu penting so masing2 taklah blurrr.

4. The more the merrier?sometimes yes,sometimes not..
-Untuk pergi bercuti ni tak payah nak beramai-ramai sangat macam rombongan cek Kiah.Memangla the more the merrier tapi kalau dah banyak sangat kepala,nak follow cakap sapa kan?For me,dalam 2-5 org pun dah cukup.4orang sangat ideal,sebabnya senang nak naik teksi,nak share pape pon senang.

Rasanya ada banyak lagi tips bercuti tapi tak dapat nak dipikir lagi oleh saya,maybe kawan2 boleh tolong tambah..Yang penting...SHARING is CARING!

0 comments:

GOOD MORNING TEACHER!

 

(c)2009 GOOD MORNING TEACHER!. Based in Wordpress by wpthemesfree Created by Templates for Blogger