Pages

Sunday, March 28, 2010

Cuti-cuti Kota Kinabalu,Sabah Episode 2..

Ok kita jumpa lagi dalam episod 2..banyak sangat nak story sampai tak ingat nak cerita apa..

1. Sewa kereta
Kami sewa kereta pada hari yang ketiga dan decide nak sewa 2 hari terus.Mula-mula tu jenuh jugak kontek sana sini sebab kereta kancil 850 je dah RM120,rupanya rate kat sini memang macam ni,tak sama ngan semenanjung.So,after kontek sorang ex-classmate masa KPLI dulu iaitu Pn Sazana,dia bagi number fon owner Viva auto dengan rate RM100/day.Syukurr.

No.phone yang u ol boleh kontek:
Encik Ismail : 0168142999-owner Viva yang kami sewa
Sewa kereta 2 : 0146744969

2. Tempat wajib pergi

a)Monsopiad Cultural Village-Macam Kampung Budaya kat Sarawak.
Tambang teksi : RM 40-RM45(dari Kampung Air)
Tiket masuk : RM45 + welcome drink  +guide
Duration     : 3 hours including cultural dance show 


b) Kinabalu Park + Mensilou Nature Park + Poring Hot Spring cum Canopy Walkway
Tiket Masuk semua taman  :  RM3 untuk hari yang sama (jangan bagi hilang tiket)
Tiket masuk Canopy Walkway   :  RM 3,bawa kamera RM5
Kinabalu Park & Mensilou Nature Park ada trek nak ke Gunung Kinabalu 

C) Snorkelling @ Tuanku Abdul Rahman Park
Just go to the Jesselton Point and pick any counter u like!
Boat Trip only : RM17
Snorkelling Equipment Rent : RM 30
Guide : RM 50
3 islands : RM 37 for adult
so bajetla sendiri okeh

D) Sabah Tea Garden?
Hurmm..saya tak suggest sangat u ol g sini sebab tak brape syok sangat selain daripada panas. Ladang dia tak subur macam kat Cameron Highlands and not same at all.So tak payahla masukkan ini dalam tentatif okeh?
Bayaran masuk: F.O.C
Apa boleh buat kat sini : Nak minum teh kat kafe dia,beli2 souvenir , saya beli uncang kopi Tenom kat cni.

3. Bajet

Hahaha kalau tanya pasal bajet ni mudah aja.Tanya diri sendiri samada nak shopping or nak makan angin.Kene consider gak samada g ngan kawan2 or family.
Kalau saya RM 5K pun tak cukup kalau nak belanja semua ahlul keluarge..
Saya haritu bajet RM 1K untuk hotel,sewa kereta,makan,tambang teksi,tiket masuk ke tempat2 yang perlu tiket,snorkelling dan souvenir,ni untuk trip yang berempat orang,kan sharing is caring!Kenapa?tak percaya ke?

4. List Hotel 3-5 star

Berjaya Palace Hotel - 088 211911
Beverly Hotel - 088 258998
Nexus Resort Karambunai - 088 411222
Promenade Hotel - 088 265555
The jesselton Hotel - 088 223333
De Galleria - 088 264166

5. List Hotel 2 star and below

Ang's Hotel - 088234999
Airport View Hotel - 088251919
A & J Budget Hotel - 088 266919
Manja Hotel - 088 486601
Borneo Resthouse - 088 718855
Borneo Global Backpackers Lodge - 088 270976
Bilton Inn - 088 245577
Century Hotel - 088 242222
City Park Inn - 088 260607
Hotel Asia City - 088 264400
Hotel Capital - 088 231999
Kinabalu Hotel - 088 245599
Hotel Traveller - 088 256195
Kingstar Hotel - 088 231598
Promenade Hotel Apartments - 088 260888
Victoria Hotel - 088 218511

5 comments:

StanNero said...

Nice post..sgt membantu trip kami nak g sabah dalam bulan 7 nie..TQ byk2...

norinaomar said...

No problen Stannero,sharing is caring

me_myself said...

salam,
sy nk gi kk bln 1 nie, info u byk membantu especially psl rate utk gi ke tempat2 yg u visit tu,so boleh la wat budget base on info u, just nk tny u ade info psl tour guide? klu boleh nk cr tourguide yg murah2 je... hehehe sbb pcutian bajet..thanks 4 d info

norinaomar said...

kami tak pakai tourguide pun,cuma surf kat internet and tanya kawan2 yang dah pernah pegi tu je,the most important is u kena plan betul2 day 1 nak g mana,day 2 nak g mana,kalau buat macam tu lebih smooth u punya trip..btw KK memang best

Fiezan's Collection said...

Hotel yg awak stay tu ok x? Klu jln kaki ke pasar mlm n area2 bdekatan mcm pasar philiphine dkt x? Bfast senang cari tak? Mklum la nk bwk ank kecik kna survey lebey ckit. Tq ye

GOOD MORNING TEACHER!

 

(c)2009 GOOD MORNING TEACHER!. Based in Wordpress by wpthemesfree Created by Templates for Blogger