Pages

Tuesday, January 12, 2010

Mari Belajar Bahasa Jawa..

Actually bahasa Jawa ada 2 jenis,satu bahasa Jawa Halus dan Jawa Kasar.Sekarang ni saya sudah dapat bertutur dan memahami 4 bahasa iaitu bahasa Melayu,Inggeris,Jawa dan Melanau..hehe.tak salah belajar banyak bahasa(on the same time, I impress wif Mahadzir Lokman)

Ni saya nak ajar vocab dalam bahasa jawa  yang kasar lah..yang mudah2 saja:
  • sikel (c-kayl) -kaki
  • endas (earn-dust) -kepala
  • ngompol - kencing malam
  • iso (ee-saw) -boleh
  • melaku - jalan (walk)
  • weteng -perut
  • dino iki - hari ini
  • dino wingi - hari semalam
  • wes turu - sudah tidur
Ini sahaja yang dapat saya ajar setakat ini..kita sambung dengan perkataan yang lain ya!
Tatata..

2 comments:

yusri said...

aku nak letak mari belajar bahasa banjar plak lah..nak tiru kau Noi

norinaomar said...

boleh aje..membanyakkan bahasa amalan kita hehe

GOOD MORNING TEACHER!

 

(c)2009 GOOD MORNING TEACHER!. Based in Wordpress by wpthemesfree Created by Templates for Blogger